Miten vuosikertomuksia on toteutettu verkkoon tänä vuonna?

Talous- ja sijoittajaviestinnän ammattilaisten vuoden kiireisin aika alkaa olla ohi ja olemme tutustuneet pörssiyhtiöiden vuosikertomuksiin.

Raportointi ja raportoinnin muodot herättävät aina kovasti kiinnostusta ja erilaisia ajatuksia. Vertaillaan omaa vuosikertomusta kilpailijoiden kertomuksiin ja yritetään muodostaa käsitys parhaista käytännöistä sekä kerätä ideoita seuraavaan projektiin.

Kuten niin monesti aiemmin olemme todenneet – yhtä ainoaa oikeaa käytäntöä ei ole. Tänä vuonna kävin läpi vajaan kahdenkymmenen pörssiyhtiön vuosikertomuksen lähinnä tutkien miten ne on toteutettu verkossa ja kuinka hyvin niissä on hyödynnetty verkon ominaisuuksia.

Edelleen laaja kirjo toteutuksissa

Lähtöasetelma on hajaantunut. Edelleen tehdään paljon pelkkiä PDF-raportteja ja uskaltaisin väittää, että moni tämän ratkaisun valinneista yhtiöistä on jossain vaiheessa kokeillut verkkovuosikertomuksen toteuttamista. Toisaalta tänä keväänä saimme nähdä verkkovuosikertomuksia myös uusilta yhtiöiltä. Otoksessani tasan puolella yhtiöistä oli pelkkä PDF ja toisella puoliskolla erilaisia verkkototeutuksia kuten upotettu vuosikertomus.

Verkon ominaisuudet ja mahdollisuudet rohkeasti käyttöön

Myös digitaalisessa sijoittaja- ja talousviestinnässä voisimme rohkeammin hyödyntää verkon ominaisuuksia lukijan osallistamisessa ja sitouttamisessa kuten interaktiivisuutta, visuaalisuutta ja tarinankerrontaa.

Vuosikertomusten ja -raportoinnin verkkototeutuksissa tällä hetkellä nousee esiin visuaalisuus ja etenkin näyttävä etusivu, videot ja animaatiot sekä infografiikan hyödyntäminen.

Visuaalisuus on selvästi suurin erottautumistekijä ja sen myötä halutaan tukea myös brändimielikuvaa. Tästä hyviä esimerkkejä antavat Sampo ja Alma Media.

Videoiden käyttö oli mielestäni yllättävänkin niukkaa ja rajoittui lähinnä toimitusjohtajan katsaukseen ja mahdolliseen vuosikoosteeseen tai yritysvideoon. Mieleenpainuva video on tänäkin vuonna L&T:n johdon katsaus.

Infografiikan käyttöä näkee edelleen mutta senkin osalta ollaan ehkäpä rauhoittumassa ja enimmäkseen törmäsin selkeisiin ja perinteisiin graafeihin ja kaavioihin. Infografiikka olisi mielestäni otollinen kehityskohde interaktiivisuuden lisäämiselle ja auttaisi lukijaa ymmärtämään mitä infografiikalla halutaan kertoa. Hauska esimerkki interaktiivisuudesta löytyy Tiedolta.

Miten tästä eteenpäin?

Yhtiöiden ambitiotaso raportoinnin suhteen määrittelee minkälaajuista vuosikertomusta ylipäätänsä tehdään ja miten se toteutetaan verkkoon.

Tulevaisuudessa digitaalisuus nousee entistäkin tärkeämpään asemaan. Nyt puhutaan kovasti mobiilin vallankumouksesta ja miten se muuttaa kaiken verkkokäyttäytymisen. Miten vuosikertomus laajoine sisältöineen ja taulukoineen taipuu mobiilikäyttöön?

Onko PDF edelleen heavy-usereiden kuten analyytikoiden ja sijoittajien ensimmäinen valinta?
Entä ne muut kohderyhmät – onko toteutus verkossa kiinnostava, innostava ja koukuttava vai onko yksinkertainen kaunista?

Ja vielä pitäisi muistaa uutena näkökulmana mitattavuus, analytiikka ja data, call-to-actionit ja liidit – miten vuosikertomuksen verkkototeutus tukee yhtiön sijoittaja- ja yritysviestinnän tavoitteita?

Verkkovuosikertomuksia on tehty jo useamman vuoden ajan, ja toteutuksia on vaikka minkälaisia. Olisiko nyt otollinen aika miettiä mihin suuntaan seuraavaksi mennään?

Esimerkkejä maailmalta

Tänä vuonna Investis on toteuttanut verkkovuosikertomuksia asiakkailleen maailmalla, tässä muutama esimerkki niistä:

Tämä on tuorein raportointia käsittelevä blogimme – olemme innolla mukana kehittämässä asiakkaillemme nykyaikaisia ratkaisuja ja kerromme niistä pian lisää! Stay tuned!

Aiemmat blogit tästä aiheesta löydät täältä:

http://blog.investis.com/en/2015/09/mitka-aiheet-puhuttivat-syksyn-huippusuositussa-ir-seminaarissa/#axzz47ZH6HTAz

http://blog.investis.com/en/2015/09/vastuullisuus-osana-talous-ja-sijoittajaviestintaa-mista-on-kyse/#axzz47ZH6HTAz

http://blog.investis.com/en/2015/09/investiksen-syysseminaarissa-aiheena-myos-integroitu-raportointi/#axzz47ZH6HTAz

Tags: ,

Leave a Reply

 

Featured post

Explore our blog by tag